راهنمای خرید میلگرد

میلگرد جزو مصالح پرمصرف در پروژه‌های عمرانی است و نقش اصلی را در افزایش مقاومت و استحکام سازه‌ها ایفا می‌کند؛ به همین دلیل انتخاب میلگرد مناسب می‌تواند تاثیر بسزایی در کیفیت، دوام و ایمنی ساختمان داشته باشد. در این نوشته قصد داریم راهنمای خرید میلگرد را با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم و به سوالات مهم شما جواب دهیم؛ سوالاتی مثل، میلگرد از کجا بخریم؟ به چه نکاتی در خرید میلگرد توجه کنیم؟ انواع میلگرد کدام‌ها هستند و بهترین زمان خرید میلگرد چه زمانی است؟ پس اگر قصد خرید میلگرد برای اجرای پروژه‌های خود را دارید، تا انتها همراه ما باشید.

برای دریافت مشاوره، خرید انواع میلگردها و دریافت خدمات مربوط به آن با کارشناسان فولاد هویار تماس بگیرید.

راهنمای خرید میلگرد و نکاتی که باید بدانید

میلگرد رابطه مستقیمی با مقاومت و استحکام سازه‌ها دارد و با توجه به این مساله باید اطلاعات کاملی در خصوص آن داشته باشد. در این بخش قصد داریم با انواع میلگرد، سایز، استانداردها، کیفیت، برند و سایر نکات در خرید میلگرد آشنا شویم.

1. انواع میلگرد

میلگردها انواع مختلفی دارند که یکی از رایج‌ترین دسته‌بندی‌های آن، دسته‌بندی بر اساس شکل ظاهری است که به دو دسته آجدار و ساده تقسیم می‌شود. میلگردهای آجدار دارای شیارهایی هستند که باعث چسبندگی بیشتر آن‌ها به بتن می‌شود؛ در نتیجه، مقاومت سازه‌های بتنی را افزایش می‌دهند. این نوع میلگردها در ساختمان‌سازی و پروژه‌های عمرانی کاربرد گسترده‌ای دارند.

میلگردهای ساده فاقد هرگونه شیار و آج هستند و سطح صافی دارند. از این نوع میلگرد در زمان‌هایی که نیاز به چسبندگی بین بتن و میلگرد ندارند (مثل اتصال تیر و ستون)، استفاده می‌کنند.

انواع میلگرد بر اساس کلاس‌بندی

در هنگام خرید میلگرد احتمال دارید با عباراتی مثل میلگرد A1 یا A2 مواجه شدید؛ این نمادها کلاس میلگرد را نشان می‌دهند. به این صورت که:

  • میلگردهای A1 بدون آج هستند و در دسته میلگردهای نرم قرار می‌گیرند و انعطاف‌پذیری آن‌ها بالا است.
  • میلگردهای A2 (آجدار مارپیچی) دارای آج‌های یکنواخت مارپیچی با انعطاف‌پذیری متوسط هستند. از این نوع در تولید خاموت و پروژه‌های عمرانی سبک استفاده می‌کنند.
  • میلگردهای A3 (آجدار جناقی) آج‌های جناقی به صورت هفت و هشت دارند و دارای حالتی سخت و ترد با انعطاف‌پذیری کم هستند. از این نوع برای ساخت ستون‌ها، تیرها و فونداسیون استفاده می‌کنند.
  • میلگرد A4 (آجدار مرکب) ترکیبی از مارپیچ و جناقی است و مقاومت بالایی در برابر تنش و خوردگی دارد. از میلگرد A4 برای ساخت پل‌ها، سدها و سازه‌های صنعتی استفاده می‌کنند.

انواع میلگرد بر اساس وزن

میلگردها بر اساس وزن به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند.

  • میلگرد سبک: وزن کمتری نسبت به استاندارد جدول وزنی دارد و از ویژگی‌های آن می‌توان به انعطاف‌پذیری بالا و چگالی کم اشاره کرد. میلگردهای سبک برای پروژه‌های کم بار مثل دیوارهای غیرسازه‌ای مناسب هستند.
  • میلگرد سنگین: نوع سنگین میلگرد وزن بیشتری از جدول استاندارد وزنی دارد و از مقاومت بالایی در برابر تنش‌های فشاری و کششی برخوردار است. از میلگردهای سنگین برای ساخت برج‌ها، پل‌ها و پروژه‌های عمرانی استفاده می‌کنند.

سایر انواع میلگردها

دسته‌بندی‌های دیگری هم برای میلگردها وجود دارد که مهمترین آن‌ها عبارتند از:

  • میلگرد فولاد کربنی: این محصول از آلیاژ فولاد با کربن متوسط تولید می‌شود و از آن در مکان‌هایی که نیاز به مقاومت بالا در برابر خوردگی و سایش نیست، استفاده می‌کنند.
  • میلگرد آلیاژی: این نوع میلگردها مقاومت بالایی در برابر سایش و خوردگی دارند و در سازه‌های دریایی و صنعتی به کار می‌روند. میلگرد 70Cr2 ،CK45 و 5sp از جمله میلگردهای آلیاژی هستند.
  • میلگرد خاموت: خاموت نوعی میلگرد به صورت حلقه‌های بسته است که در اطراف میلگردهای طولی قرار داده می‌شوند. برای خم کردن این میلگردها از دستگاه‌های مخصوص استفاده می‌کنند و در شکل‌های دایره، مستطیل و مربع در بازار وجود دارند.
  • میلگرد گالوانیزه: روی سطح این مقاطع فولادی، لایه‌ای از فلز روی قرار می‌گیرد و همین مساله مقاومت آن‌ها در برابر خوردگی را افزایش می‌دهد.
  • میلگرد اپوکسی: اپوکسی لایه‌ای فوق‌العاده ظریف است که روی سطح میلگرد قرار می‌گیرد و مقاومت آن را بیشتر می‌کند.
  • میلگرد تقویتی: این میلگردها از مقاومت کششی بسیار بالایی برخوردار هستند و توانایی خم شدن تا 180 درجه را دارند.
  • میلگرد ترانس: نوع دیگری از انواع میلگردها است که سطح آن صیقل داده می‌شود؛ ترانس انواع مختلفی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به میلگرد ترانس بلبرینگ خور، ترانس مفتول، دوپولیش و میلگرد سنگ خورده اشاره کرد.

2. وزن و سایز میلگرد

میلگردها به طور معمول از سایز 6 الی 50 میلیمتر تولید می‌شوند و با توجه به نیازهای پروژه باید سایز مناسب را خریداری کنید. عددی که در کنار هر یک از میلگردها آورده می‌شود، سایز قطر آن است که هرچقدر بیشتر باشد، استحکام بیشتری دارد. دقت داشته باشید که همه سایزها شاید در بازار موجود نباشند که در این مواقع باید سایز مورد نظر را سفارش دهید.

در کنار سایز، یکی از موارد مهمی که در خرید میلگرد باید به آن دقت کنید، وزن است. از آنجایی که وزن در میزان مقاومت سازه و هزینه حمل و نقل تاثیر دارد، حتما از فروشنده بخواهید به طور دقیق اطلاعات را در اختیار شما قرار دهد؛ حتی می‌توانید با استفاده از یک ترازوی دیجیتال و متر، خودتان وزن و سایز را محاسبه کنید.

در جدول زیر وزن سایزهای مختلف میلگرد به صورت حدودی آورده شده است.

سایز وزن (کیلوگرم) به ازای شاخه 12 متری
8 5
10 8
12 11
14 15
16 19
18 24
20 30
22 36
25 47
28 58
32 76
36 96

نکته مهم: این وزن‌ها حدودی هستند و با توجه به برند تولیدکننده و نوع میلگرد، وزن می‌تواند تغییر کند.

3. کیفیت و استاندارد میلگرد

در این بخش از راهنمای خرید میلگرد، استانداردها و کیفیت میلگرد را بررسی خواهیم کرد. این مقاطع فولادی بر اساس استانداردهای مختلفی تولید می‌شوند که هر کدام کارایی و کیفیت را مشخص می‌کنند. برخی از رایج‌ترین استانداردهای تولید میلگرد عبارتند از:

  • ISIRI 3132 (استاندارد ملی ایران): این استاندارد، مشخصات مکانیکی و شیمیایی میلگردها را مشخص می‌کند که شامل میلگردهای آجدار و ساده در گریدهای A1، A2، A3 و A4 هستند.
  • ASTM (استاندارد آمریکا): ASTM شامل استانداردهای زیادی است که از ASTM A615 (میلگردهای فولادی ساختمانی)، ASTM A706 (میلگردهای فولادی جوشکاری شده) و ASTM A955 (میلگردهای استنلس استیل) برای تولید میلگرد استفاده می‌کنند.
  • DIN 488 (آلمانی): این استاندارد برای ساخت میلگردهای تقویتی در سازه‌های بتنی استفاده می‌شود.

از آنجایی که هر کدام از استانداردها شرایط خاصی را برای تولید و ترکیب شیمیایی در نظر می‌گیرند، با بررسی استاندارها می‌توانید کیفیت میلگرد را متوجه شوید. ترکیب شیمیایی، مقاومت کششی و تسلیم، چسبندگی به بتن، مقاومت در برابر خوردگی و تست‌های کنترل کیفیت از جمله مواردی هستند که باید بررسی کنید.

4. راهنمای خرید میلگرد بر اساس برند

امروزه اکثر کارخانه‌ها محصولات را بر طبق استانداردهای جهانی تولید می‌کنند و از کیفیت کافی برخوردار هستند؛ اما با این وجود، تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند و قبل از خرید حتما باید به برند توجه کنید. در بازار انواع مختلفی از میلگردهای ایرانی و خارجی وجود دارد که با توجه به بودجه و نیاز پروژه می‌توانید به سراغ آن‌ها بروید. از جمله برندهای معروف در ایران می‌توان به کارخانه‌های زیر اشاره کرد.

  • فولاد هویار
  • شرکت ذوب آهن اصفهان
  • مجتمع فولاد خراسان
  • فولاد آناهیتا گیلان
  • کارخانه فولاد کویر کاشان
  • فولاد بافق یزد

5. مشخصات فنی میلگردها که در هنگام خرید باید بدانید

در کنار مشخصات کلی مثل وزن، سایز، استاندارد و نوع، یک سری مشخصات فنی وجود دارد که در هنگام خرید باید به آن‌ها توجه کنید. مشخصاتی مثل مقاومت در برابر خوردگی، ضریب انبساط حرارتی و خاصیت ارتجاعی، تاثیر مستقیمی در دوام سازه دارند و حتما باید آن‌ها را بررسی نمایید. در ادامه توضیحات بیشتری در این خصوص ارائه خواهیم کرد.

  • مقاومت میلگرد در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی: اگر از میلگرد در مکان‌هایی استفاده می‌کنید که میزان رطوبت یا اسیدهای خورنده بیشتر است، باید به مقاومت آن در برابر خوردگی توجه ویژه‌ای داشته باشید. برخی از میلگردها دارای پوشش سطحی (مثل میلگرد گالوانیزه) هستند و در برابر رطوبت، مقاومت بیشتری از خود نشان می‌دهند.
  • ضریب انبساط حرارتی: این ضریب نشان می‌دهد که میلگرد در اثر دما، چقدر تغییر طول می‌دهد. این عدد برای میلگردهای فولادی حدود 11.7 الی 12.5 میکرون بر متر بر درجه سانتی‌گراد است که تقریبا برابر با ضریب انبساط بتن است. در پل‌ها، تونل‌ها و ساختمان‌های بلندمرتبه، ضریب انبساط اهمیت زیادی دارد و می‌تواند در مقاومت سازه تاثیر بگذارد.
  • مقاومت تسلیم و استحکام میلگرد: مقاومت تسلیم به تنشی می‌گویند که در آن، میلگرد شروع به تغییر شکل دائمی می‌کند و به حالت اولیه برنمی‌گردد. استحکام نیز به حداکثر تنشی می‌گویند که میلگرد قبل از شکست تحمل می‌کند.
  • مدول الاستیسیته و خاصیت ارتجاعی: معیاری از سختی و میزان تغییر شکل میلگرد تحت تنش است.
  • خستگی میلگرد: به کاهش تدریجی مقاومت میلگرد در برابر تنش‌های متناوب و سیکلی می‌گویند که در طول زمان می‌تواند باعث شکست سازه شود. میزان خستگی میلگرد باید توسط مهندسان در سازه محاسبه شود تا جلوی مشکلات در آینده گرفته شود.

راهنمای خرید میلگرد از کارخانه، بنگاه یا شرکت‌های بازرگانی

خرید میلگرد از بازار ایران روش‌های مختلفی دارد که با توجه به شرایط خود می‌توانید یکی از آن‌ها را انتخاب کنید.

اگر قصد خرید در تناژ بالا را دارید، می‌توانید سفارش خود را به صورت مستقیم از کارخانه ثبت کنید. از آنجایی که در خرید از کارخانه، واسطه‌ها حذف می‌شوند، قیمت پایین خواهد بود. هر کدام از کارخانه‌ها، حداقل میزان خرید دارند و نمی‌توان کمتر از آن سفارش داد؛ برای مثال، حداقل میزان خرید از ذوب آهن اصفهان، 24 تن است.

دقت داشته باشید که برخی کارخانه‌ها محصولات خود را در بورس کالا عرضه می‌کنند که برای خرید، نیاز به کد بورس خرید کالا دارید.

در صورتی که می‌خواهید انواع میلگرد را در تناژهای مختلف خریداری کنید، بهتر است به سراغ شرکت‌های بازرگانی بروید. از بازرگانی‌ها می‌توانید انواع میلگردهای تولید داخل و خارجی را بخرید؛ بدون محدودیت در تناژ.

اگر حجم خرید پایین است، برای خرید سریع باید به سراغ بنگاه‌ها بروید؛ در این بنگاه‌ها می‌توانید حتی یک شاخه میلگرد را سفارش دهید.

مجموعه فولاد هویار، انواع میلگردهای آلیاژی را تولید و با قیمت مناسب در اختیار مشتریان قرار می‌دهید؛ همچنین محصولات سایر کارخانه‌ها را نیز به فروش می‌رساند. برای دریافت راهنمایی‌های بیشتر، با کارشناسان مجموعه تماس بگیرید تا اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهند.

کارهایی که قبل از خرید میلگرد باید انجام دهید

تا اینجا با انواع میلگرد، برندها و روش‌های خرید آشنا شدید؛ در ادامه قصد داریم مراحلی که قبل از خرید باید طی کنید را بررسی کنیم. این نکات به شما کمک می‌کنند خریدی مطمئن را داشته باشید.

  • بررسی نیازهای پروژه: مهندس پروژه با توجه به سازه، نوع میلگرد و میزان مورد نیاز را بر اساس نقشه محاسبه می‌کند؛ این کار باعث می‌شود تا میلگرد اضافی خریداری نکنید.
  • مقایسه قیمت‌ها: از آنجایی که قیمت‌های میلگرد در بازار نوسانات زیادی دارد، حتما قیمت را از تامین‌کنندگان استعلام و بهترین را پیدا کنید. در بررسی قیمت‌ها حتما به هزینه حمل و نقل و خدمات پس از فروش توجه داشته باشید.
  • نگهداری از میلگرد: میلگردها در برابر رطوبت حساس هستند و باید محل مناسبی برای نگهداری آن‌ها در نظر بگیرید.
  • دریافت پیش فاکتور: پیش از پرداخت هزینه، حتما پیش فاکتور دریافت کنید تا قیمت‌ها را به صورت شفاف ببینید.

بهترین زمان خرید میلگرد

قیمت میلگرد در بازار تحت تاثیر نرخ ارز، عرضه و تقاضا و یک سری عوامل دیگر دچار نوسان می‌شود. با توجه به این مساله، بهترین زمان برای خرید میلگرد، زمان‌هایی است که تقاضا در بازار کم است و نرخ ارز نوسان زیادی ندارد. معمولا در زمستان که میزان تقاضا برای میلگرد کاهش می‌یابد، قیمت‌ها روند نزولی پیدا می‌کنند؛ همچنین برخی کارخانه‌ها در پایان سال مالی یا به خاطر مناسب‌های مختلف، تخفیف‌هایی را ارائه می‌دهند. شما می‌توانید با شناسایی این زمان‌ها، خرید خود را با قیمت پایین انجام دهید.

نکاتی که پس از خرید میلگرد باید رعایت کنید

بعد از دریافت بار، حتما باید یک سری نکات را بررسی کنید تا از کیفیت محصولات خریداری شده اطمینان حاصل نمایید.

  • بررسی اصالت کالا: در قدم اول، علامت اختصاری حک شده روی محصول را بررسی کنید و ببینید میلگرد در کدام کارخانه تولید شده است. این علامت بر روی همه میلگردها وجود دارد و اصالت آن‌ها را نشان می‌دهد.
  • مطابقت میلگرد با فاکتور: میلگردهایی که دریافت کرده‌اید را با فاکتور مطابقت داده و آن‌ها را از نظر تعداد و متراژ بررسی کنید.

اگر متوجه هرگونه مغایرت در میلگردها شدید، حتما با کارشناسان فروش تماس بگیرید و موضوع را با آن‌ها در میان بگذارید. برای اینکه خرید مطمئنی داشته باشید، حتما به سراغ شرکت‌های معتبر بروید؛ شرکت‌هایی که مجوزهای لازم را دارند و مشتریان قبلی از خرید خود راضی بودند.

میلگرد از کجا بخریم؟

در راهنمای خرید میلگرد سعی کردیم نکات مهمی که باید بدانید را با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم. از آنجایی که خرید میلگرد نیاز به تخصص بالایی دارد، حتما با افراد متخصص و مهندس پروژه مشورت کنید. فولاد هویار سابقه‌ای طولانی در حوزه تولید انواع میلگرد را دارد و شما می‌توانید انواع آلیاژهای 70Cr2، Mo40 و CK45 را از سایزهای 30 الی 90 سفارش دهید. محصولات هویار قبل از عرضه به مشتریان، تحت کنترل‌های کیفی قرار می‌گیرند تا هیچ نقصی نداشته باشند.

این مجموعه علاوه بر میلگردهای تولیدی خود، محصولات کارخانه‌های دیگر را نیز عرضه می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با کارشناسان فروش تماس بگیرید. میلگردهای ترانس، میلگردهای تک پولیش، میلگرد پیلینگ و میلگرد سنگ خورده از جمله محصولات فولاد هویار هستند.

سوالات متداول

1. چطور می‌توانیم کیفیت میلگرد را بررسی کنیم؟

برای بررسی کیفیت میلگرد، به علامت استاندارد (مثل ISIRI 3132) و برند توجه کنید، همچنین از شناسنامه فنی محصول و گواهینامه‌های کیفیت کارخانه مطمئن شوید.

2. چگونه میزان میلگرد برای یک پروژه را محاسبه کنیم؟

برای تعیین سایز، طول و تعداد میلگرد باید از مهندس پروژه کمک بگیرید تا آن را با نقشه‌های مهندسی محاسبه کند.

3. تقاوت قیمت میلگرد کارخانه با بازار چقدر است؟

به دلیل نبود واسطه در خرید از کارخانه و بالا بودن تناژ، قیمت‌های کارخانه معمولا 5 الی 15 درصد از بازار پایین است.

نظرتان راجع به این نوشته

شاید این نوشته نیز مورد علاقه شما باشد

دیدگاه کاربران در رابطه با
راهنمای خرید میلگرد
بستنباز کردن